De Magneetstaaf. Wat kun je ermee?

Sommige producten zijn zo eenvoudig dat je zomaar de vraag kunt stellen: Wat kan ik hiermee? De Magnetische staaf is zo’n product. We laten je graag zien wat je er mee kunt doen, omdat het zo’n ontzettend leuk ding is dat in elke ontdekhoek een plekje hoort te hebben. Heb je er al een paar in de klas? Zeker verder lezen, want er staan een paar nieuwe ideeën tussen. De Magneetstaaf is een kunststof stick waar een sterke magneet in zit. Ze zijn zowel los verkrijgbaar als met kleurrijke chips. Deze chips zijn zelf niet magnetisch, maar hebben een metalen randje waardoor ze naar de magneet toe trekken.

Tip 1: Verberg de chips en zoek ze weer op

Je kunt de kleurrijke chips (maar ook andere dingen, zoals schroefjes) verbergen in een bak met zand, rijst of macaroni. Haal de magneetstaaf door de bak en zoek alle chips weer op. Laat de kinderen tellen hoeveel ze er kunnen vinden. Of gebruik een zandloper en laat binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk zoeken. Wie vindt er het meest?

 

Tip 2: Maak kaarten met banen en blijf binnen de lijntjes

Maak op papier een weggetje, smal, breed of met bochten en lamineer deze. Leg een chip op de baan en leidt deze over de getekende route. Lukt het om binnen de lijnen te blijven? Een leuke motorische oefening die je steeds wat moeilijker kunt maken. Laat de kinderen ook zelf banen bedenken. Zeker weten dat ze het leuk vinden!

 

Tip 3: Maak constructies met moeren

De Magneetstaaf is behoorlijk sterk. Zelfs als je meerdere lagen hoog bouwt met moertjes merk je de magnetische kracht. Hoe hoog kun je bouwen en wie maakt de moeilijkste figuren? Een uitdagende opdracht waarmee kinderen heerlijk kunnen experimenteren. voeg eventueel schrijven, spijkers of andere metalen voorwerpen toe. Een idee van @dadlab.

Bekijk de demovideo

De bovenstaande drie ideeën zie je ook terug in de demovideo hieronder. Onder de video nog een opsomming met extra suggesties.

Nog enkele suggesties voor de Magneetstaaf

Hierbij nog een paar ideetjes.

  • Doe metalen voorwerpen in een doorzichtig potje en doe de deksel erop. Verplaats de voorwerpen door de magneet langs de buitenzijde van het potje te bewegen. Dit kan ook in een potje met water.
  • Leg een paar paperclips in de verf. Leg ze daarna op een wit vel papier. Haal de magneetstaaf er onder langs en beweeg zodat de verf zich in mooie patronen verspreidt. Herhaal dit met een andere kleur zodat de kleuren zich mengen.
  • Leg de gekleurde chips neer en beperk de kleur die kinderen mogen ‘vangen’ met de magneetstaaf. Lukt het om alleen de roze chips te pakken?
  • Maak twee bakken en geef de leerlingen een aantal voorwerpen. Welke voorwerpen zijn magnetisch en welke niet? Sorteer de voorwerpen in de juiste bak.

Heb je ook een leuk idee bedacht voor het gebruik van de magneetstaaf? Laat het ons weten via Instagram of Facebook.