Een boshuis van natuurlijke materialen

Wow, wat is er alweer veel te vinden en de herfst is nog maar net begonnen! Zo’n 100 meter bij ons vandaan staat een dikke, oude kastanjeboom die de eerste kastanjes heeft laten vallen. Tijd om na te denken over een herfsttafel. Kinderen komen met materialen binnen, maar wat ga je ermee doen? Misschien wel een leuk idee om er dit jaar een boshuis van te maken. Een gezellig boshuis met trappetjes, kabouters en de mooiste schatten uit de natuur. Hieronder een foto om je te inspireren en een uitleg bij de gebruikte materialen.

Als je een boshuis wilt maken waarmee kinderen heerlijk kunnen spelen is het belangrijk dat je een aantal vaste elementen hebt. Als alles los ligt wordt het snel een rommeltje. Op de foto is gebruik gemaakt van houten stokjes, een flinke houtschijf en kleine houtschijfjes voor de trap. Deze zijn aan elkaar verlijmd. Je kunt ook blank houten plaatjes aan elkaar schroeven of een basis maken van een stevige kartonnen doos en hier bladeren op plakken. Zorg dat de materialen die je voor de basis gebruikt in ieder geval goed droog zijn, zodat je het zeker een aantal weken kunt gebruiken. Is de basis goed? Dan kun je met oneindig veel materialen combineren om er een heerlijk speelhuisje van te maken. Materialen die kunnen gaan stinken of rotten, zoals natte bladeren kun je na een week vervangen. De kaboutertjes op de foto zijn geverfde kegelpoppetjes (op het huisje) en kleine kabouterknijpertjes (op de grond tussen de houtschijven). De details maken het echt af. In ons voorbeeld hebben we kleine paddenstoeltjes op de houtschijven gelijmd. Het geeft net wat extra kleur. En de klimop en de bladeren? Die komen natuurlijk gewoon uit de tuin :). Tot slot het trapje. Deze komt uit het nieuwe materiaal Brikkon, waar we eerder deze week een blog over schreven. Je kunt een trapje ook maken van luciferstokjes en satéprikkers, of misschien ligt er nog een kant en klaar trapje in de doos met Playmobil.

Ben je bang dat het snel een rommel wordt? Maak dan met de kinderen goede afspraken. Een beetje rommel tijdens het spelen is niet erg, maar benadruk dat het een gezellig huisje is, dus dat het na het spelen weer leuk wordt neergezet. Laat kinderen ook foto’s maken van het gemaakt boshuisje. Kinderen die trots zijn op hun eigen werk en daar waardering voor ontvangen zullen er automatisch zuiniger op zijn. Een ander idee is om een paar kinderen (als boswachter) de verantwoordelijkheid te geven voor het netjes blijven van de herfsttafel. Heel veel plezier met de herfsttafel dit jaar. Maak jij er ook een boshuisje van? We zien je foto graag via onze Facebookpagina of op Instagram #boshuisje.

Meer materialen voor thema herfst!

-49%
-36%
-40%
Uitverkocht
2.50 1.50
Deel winkelmand