Hoe ga jij om met cijfer- en lettervormen?

“O, het zijn niet de juiste lettervormen”. Dat horen we nog wel eens als we ergens met een stand met materialen staan. Maar wat zijn die juiste lettervormen en hoe ga je er mee om? Een blog met een aantal ideeën en aanbevelingen.

Ons uitgangspunt is dat we tijdens het inkopen niet al teveel op cijfer- en lettervormen letten. Waarom niet? Als eerste omdat wat de één de juiste vorm vindt door de ander als onjuist beoordeeld wordt. Er zijn wel meer of minder populaire vormen, maar goed of fout bestaat niet. Sterker nog, lettervormen veranderen door de eeuwen heen, voorkeuren verschillen per land en met de globalisering en het gebruik van internet ligt een wereld aan lettervormen binnen handbereik. Wat ons betreft is het goed om kinderen in aanraking te laten komen met verschillende vormen, omdat de werkelijkheid zeer divers is.

Een voorbeeld: We kopen regelmatig materialen in Engeland. Daar is het heel gebruikelijk om het cijfer 9 met een rechte stok te gebruiken (zie afbeelding hierboven). Daar is een belangrijke reden voor, de rechte stok creëert namelijk onderscheid tussen de vorm van de 6 en de 9. Superhandig voor kinderen die de vormen verdraaien. Minder handig voor de leerkracht die vast wil houden aan 1 bepaalde schrijfwijze. Zo krijgen we op 1 product soms heel verschillende reacties.

Hoe kun je hier in praktijk mee omgaan? In het algemeen zou je kunnen zeggen dat een breed aanbod het dichtst bij de werkelijkheid staat. Welke letter- of cijfervormen je precies gebruikt doet er minder toe dan je denkt. Kinderen die normaal het proces van lezen en schrijven oppakken, kunnen heel snel onderscheid maken tussen de verschillende vormen en passen dit over het algemeen goed toe. Er zijn wel uitzonderingen: Kinderen die moeite hebben met lezen en schrijven zijn vaak sterk visueel ingesteld. Hen kun je beter niet teveel vormen gelijktijdig aanbieden. Herhaaldelijk oefenen met een bepaalde set letters of cijfers is dan aan te bevelen. Op het moment dat het verwisselen van de vormen geen probleem meer is, kun je hier soepeler mee omgaan.

Over oefenen gesproken: Voelen, overtrekken, spelen en stempelen met letter- en cijfervormen is een belangrijk onderdeel van het leren rekenen, lezen en schrijven. Praktisch bezig zijn stimuleert het herkennen van de vormen en versnelt het leerproces. Op Credu.nl vind je een aparte categorie voor Taal en Letters en Rekenen en Cijfers. Hieronder een selectie.