Magnetisme en kleuters, een leerzame combinatie

Magneten zijn fascinerend, vooral voor jonge kinderen. Wat ‘plakt’ wel en wat niet? Hoe sterk is de magneet en gaat de kracht van een magneet ook door materialen heen? In dit blog een aantal materialen die uitnodigen tot experimenterend leren.

Erg veel ‘aantrekkingskracht’ hebben de grote magneten. Niet alleen omdat ze het magazijn uit vliegen, maar ook omdat ze een sterk magnetisch veld hebben. We maakten er een video van in combinatie met fiches.

Wanneer je kinderen laat experimenteren is het ook leuk om oude schroeven, vleugelmoeren of paperclips te gebruiken. Leg ook materialen neer die niet magnetisch zijn en laat hen sorteren wat wel en niet op de magneet reageert. Ook leuk is om verschillende diktes karton of dunne plankjes aan te bieden. De kinderen kunnen dan proberen of de magnetische kracht zo sterk is dat het door het materiaal heengaat. In de video zie je dat we de fiches verstopt hebben in een bak met spliterwten en macaroni. Je kunt er zo leuke spelletjes mee spelen: Wie vindt de meeste fiches binnen een bepaalde tijd?

Hieronder nog een aantal materialen die in de ontdekhoek zeker een plek verdienen: