Home Nieuws

Moestuin in de klas, een leerzame ervaring

In veel klassen staan ze weer, de moestuintjes van de AH. Een topactie, waarmee de interesse voor de natuur geactiveerd wordt! In dit fotoblog laten we zien wat je met eenvoudige materialen kunt doen om het werken met moestuintjes tot een succes te maken. Je wilt tenslotte geen verlepte plantjes in de vensterbank hebben staan. We gaan hier geen cursus tuinieren geven, maar willen we je wel aanmoedigen met een paar educatieve tips!

moestuin-in-de-klas-3

Als eerste is aandacht belangrijk. Een hoekje met plantjes en stekjes kan al snel een rommeltje worden als er geen aandacht voor is. Leer kinderen om zuinig om te gaan met de plantjes en zorg dat het geheel er aantrekkelijk uit ziet. De kans op succes is dan stukken groter! In de afbeelding hierboven een leuke set tuinman met tuintje, die op de moestuintafel voor extra vrolijkheid zorgt.

moestuin-in-de-klas-4

Als tweede is het belangrijk om educatieve elementen toe te voegen. Hoe heten de plantjes? Hoe vaak krijgen ze water? Hoeveel water eigenlijk? En hoe hoog zijn de plantjes al gegroeid. Je kunt dat bijvoorbeeld meten met klikkubusjes.

moestuin-in-de-klas-5

Combineren met materialen is sowieso een echte aanrader. Ook letters, zoals op deze afbeelding de spiegelletters, voegen educatieve waarde toe aan wat je doet. Opschrijfboekjes, grafieken, meetlatten, cijfers; het zijn elementen die helpen om spelenderwijs te leren en te ontdekken.

moestuin-in-de-klas-7

Een product dat nieuw is in het assortiment van Credu.nl is de sorteerbak. Voor allerlei doeleinden geschikt, maar ook leuk om te gebruiken bij het verspenen van de kleine plantjes.

moestuin-in-de-klas-6

Bij een bloemenpers denk je misschien eerder aan de herfst, maar je kunt ook van de kleine stekjes een paar exemplaren laten drogen en daarna op papier plakken. De namen kunnen erbij gestempeld of geschreven worden en je hebt in korte tijd je eigen moestuinboek gemaakt. Ook handig om volgend jaar weer te gebruiken of aan te vullen! Deze bloemenpers ziet er ook nog eens heel erg grappig uit.

moestuin-in-de-klas-8

De laatste foto. Als je toch aan het sorteren gaat met de opgroeiende plantjes dan is dat een prima mogelijkheid om aan de slag te gaan met tellen, aantallen en cijfers. Razend populair zijn de siliconen cijfers, omdat ze flexibel en afwasbaar zijn. Wel even op letten: De schrijfwijze van de 9 wijkt iets af van wat in Nederland gebruikelijk is. Een product dat we inkopen in het buitenland, dus daar hebben we zelf niet direct invloed op.

Deze siliconen cijfers zijn ook zeer goed bruikbaar op de lichttafel, waarvoor we nu een aparte categorie aangemaakt hebben. Zo vind je alle materialen die je op de lichttafel kunt gebruiken bij elkaar.