Programmeer de muis en vind de kaas

Kinderen leren programmeren? Aanleren van 21st century skills? Klinkt mooi, maar hoe pak je dat aan bij kleuters? Voor wie zelf niet bekend is met programmeren en bij dit woord vooral aan ingewikkeld computerwerk denkt kan het lastig zijn om hier vorm aan te geven. Met de nieuwe Robotmuis Programmeerset zet je op de meest eenvoudige manier een eerste stap. We leggen het graag voor je uit.

Programmeren heeft vooral te maken met ‘stap-voor-stap’ instructies geven. Die instructies worden vervolgens door het apparaat uitgevoerd. Het apparaat weet: als dit en dit ingevoerd wordt, dan moet ik dat en dat uitvoeren. Moeten alle kinderen programmeurs worden? Ja en nee. Nee, want er zijn genoeg andere beroepen. Ja, want kinderen zullen zich steeds meer omringt zien met apparaten die allerlei zaken voor ze uitvoeren. Het ‘Internet der dingen’ staat nog maar in de kinderschoenen. Het is daarom belangrijk dat kinderen een stukje van deze wereld leren begrijpen. Daarnaast is ‘stap-voor-stap’ leren denken een belangrijke vaardigheid bij het aanpakken van heel veel andere vraagstukken.

Nu de Robotmuis. Je geeft hem instructies door op de rug de verschillende stappen in te voeren. Een paar stapjes naar voren, een draai naar links, nog een stapje naar voren en een draai naar rechts. Zal de muis de kaas vinden? Als hij de kaas raakt met zijn snuit dan lichten zijn oogjes op. Zie ook onderstaande video, waarin een route ingevoerd en uitgevoerd wordt. Voor kinderen vanaf 5 jaar een mooie activiteit, waarbij het vooruitdenken een belangrijke rol speelt. Dit denkproces kun je ondersteunen met kleine kaartjes waarmee je de route vooraf uitstippelt.

Het mooie van deze Robotmuis is dat het als complete set geleverd wordt. De set bestaat uit de muis, groene baandelen, opdrachtkaarten, wegwijskaarten en hulpstukken voor het opzetten van de baan. Dus: Uitpakken en aan de slag!

Bestel Robotmuis

De Robotmuis in actie:

Deel winkelmand