Rollenspel, een natuurlijke manier van spelen

Rollenspel is meer dan iemand nadoen. Het is voor jonge kinderen een belangrijke manier om gedachten te ordenen, te leren communiceren en nieuwe vaardigheden op te doen. Waar je in een ontdekhoek vaak meer gericht bent op natuurlijk materiaal, verwondering en experimenteren, ligt bij rollenspel veel meer de nadruk op de interactie en de beleving van het spel. Om dit spel te stimuleren hebben we weer een aantal mooie nieuwe producten, die je op allerlei manieren in kunt zetten. 

Een paar tips voor jou als ouder, leerkracht of begeleider van het kind. Hoe kun je rollenspel stimuleren en de ontwikkeling van het kind bevorderen?

Als eerste: Kijk! Observeer wat het kind doet. Waar ligt de interesse? Wat speelt het kind uit zichzelf? Sluit daarbij aan, want te vaak proberen we kinderen mee te nemen  in ons eigen idee. Hoe leuk ook, aansluiten bij de beleving van het kind is het belangrijkst. Dus begin met kijken en neem van daaruit 

Het gaat ook niet om de hoeveelheid materialen. Begin met iets kleins en breidt een thema langzaam uit. Jonge kinderen zijn snel afgeleid en kunnen in een te groot aanbod van materiaal misschien niet tot spelen komen. Goed spel begint vaak eenvoudig.

Speel je mee met de kinderen? Stel dan vooral veel vragen en daag de kinderen uit om ook vragen aan elkaar te stellen. Hierdoor ontstaat een open spel, waarbij kinderen de mogelijkheid krijgen om zich uit te drukken. 

Tot slot. In bovenstaande afbeeldingen zie je materialen die best wel echt lijken. Dat is leuk en spreekt tot de verbeelding, maar spel hoeft niet altijd ‘zo echt mogelijk’ te zijn. Maak gebruik van de fantasie van kinderen. Gebruik bijvoorbeeld een rol worteldoek om een ‘tuintje’ in de klas te maken of breidt de bloemenset uit met zelfgemaakte onderzetters, prijskaartjes en maak er een bloemenwinkeltje mee. 

Ontdek meer

-40%
Uitverkocht
-29%
Uitverkocht
Meer rollenspel Lees ook: Senso Speelstenen
Deel winkelmand