Thuisonderwijs aan kleuters? Hoe dan?

Gek is dat, toch? De kinderen zijn verplicht thuis en alles wat normaal op de automatische piloot gaat vraagt opeens een andere benadering. Weg ritme, weg structuur. Moet je nu thuisonderwijs gaan geven? Ook aan je kleuter? En hoe dan? In dit blog geven je een aantal tips voor thuisonderwijs aan kleuters. Misschien zijn niet alle tips op jouw situatie van toepassing, maar we hopen vanuit onze ervaring met kleuters iets te kunnen delen.

Tip 1: Blijf rustig

Als ouder heb je meer aan je hoofd. Misschien maak je je zorgen om je eigen gezondheid, je baan of familie. Toch is het belangrijk om richting je kind rust uit te stralen. Kleuters leven niet met wereldproblemen en hebben hun handen vol aan hun eigen kleine wereldje. Ben jij een en al onrust, dan heeft dat effect op het gedrag van je kind. Probeer dus ook in lastige omstandigheden of stressvolle situaties rustig te blijven om hiermee een veilige plek voor je kind te creëren. 

Tip 2: Thuis is thuis

Jij hoort misschien allemaal geluiden over thuisonderwijs, maar daar is je kind niet mee bezig. Die heeft gewoon vakantie of een superlang weekend vrij, maar denkt niet na over het oplopen van achterstand of het niet behalen van leerdoelen. Jij kunt bedenken om allerlei educatieve activiteiten te gaan doen, maar thuis blijft toch thuis. Ga er dus op een ontspannen manier mee om als je thuis educatieve activiteiten wilt of gaat doen. Ook vanuit school zullen er suggesties en aanbevelingen op je af komen, maar maak daarin zelf keuzes die bij jouw situatie passen en ga er niet te gekunsteld mee om, want als kinderen het gevoel krijgen dat ze opeens ‘schooltje moeten spelen’ werkt het vaak averechts. 

Tip 3: Kinderen leren overal

Jonge kinderen zijn flexibel, fantasierijk en leren overal. Ze leren als ze buiten spelen, als ze eten, als ze op bed naar het plafond staren, als ze een spelletje spelen op de tablet en zelfs als je denkt dat ze niets aan het doen zijn. Alles moet nog ontdekt worden. De hele wereld ligt nog open. En al hopen we natuurlijk dat de scholen snel weer open kunnen, je hoeft niet bang te zijn dat je kind op korte termijn achterstand oploopt.

Tip 4: Sluit aan bij waar je kind mee bezig is

De eerste drie tips waren vooral bedoeld om de druk een beetje van de ketel te halen. Ook onder sociale druk kun je zomaar het gevoel krijgen dat je van alles moet en dat werkt vaak verkeerd uit. In de volgende tips proberen we antwoord te geven op de vraag: Hoe dan? Het belangrijkste daarbij is dat je aansluit bij je kind. Niet ieder kind is hetzelfde en heeft dezelfde manier van leren. Sommige kinderen vinden het leuk om een boekje met werkbladen te maken of boekjes te lezen, maar anderen hebben daar een hekel aan. Ook op school leert niet elk kind op dezelfde manier, dus thuis ook niet. Probeer aan te sluiten bij waar je kind mee bezig is. Houdt het van knutselen? Zorg dan voor wat extra materialen. Is het graag buiten aan het werk? Bedenk dan activiteiten in de tuin. Houdt het van bewegen? Begin dan elke dag met een kwartiertje work-out en laat je kind hierin de leiding nemen als ‘sportinstructeur’. Door aan te sluiten bij de beleving van je kind, vergroot je de kans op succes bij de activiteiten die je doet.

Tip 5: Houd rekening met een korte spanningsboog

Een dag van een kleuter op school bestaat uit heel veel korte activiteiten. Een opzegversje, een spelletje in de kring, buiten spelen, wat eten, iets maken of bouwen, even op de computer of ontdekkingen doen in een speelhoek. De spanningsboog van een kleuter is kort, dus vraag niet teveel van je kind, maar zorg voor afwisselende, korte activiteiten. Overigens, je hoeft niet elke dag nieuwe activiteiten te bedenken. Kleuters vinden het vaak fijn om te herhalen. 

Tip 6: Probeer een ritme te vinden

De meeste kleuters zijn gebaat bij ritme en voorspelbaarheid. Het lastige van de huidige situatie is dat dit ritme doorbroken is. Probeer daarom een nieuw ritme op te bouwen. Doe dingen samen en op vaste tijden: Samen de tafel gezellig dekken, op een vaste tijd fruit eten, elke dag hetzelfde liedje zingen, samen een dansje instuderen (als je dat allebei leuk vindt :)) of samen opruimen.  

Tip 7: Kies een thema als kapstok voor activiteiten 

Als je in een kleuterklas komt, dan zie je vaak in 1 oogopslag wat er in de klas speelt. Er hangen werkjes, er is een speelhoek, een thematafel. Het thema waar over gewerkt wordt is duidelijk aanwezig. Het thema is dan ook de kapstok waar allerlei activiteiten aan opgehangen worden. Dat kun je thuis ook doen. Is jouw kleuter bijvoorbeeld geïnteresseerd in techniek? Wat houd je tegen om in een hoekje van de kamer een werkplaatsje te maken. Of maak samen een mooie thematafel voor de lente met plantjes en stekjes en kijk elke dag of alles er nog netjes bij staat. 

Tip 8: Stel vragen in plaats van het geven van antwoorden

Als volwassenen zijn we geneigd om kinderen van antwoorden te voorzien. We leggen ze graag uit hoe ze iets moeten doen. Toch leren kinderen vaak meer als ze het zelf ontdekken. Ga je bijvoorbeeld samen koekjes bakken? Bedenk dan samen wat daar allemaal voor nodig is en stel vragen aan je kind. Kinderen zijn ook prima in staat om zelf op te ruimen en materialen bij elkaar te zoeken. Maai ze dus niet het gras voor de voeten weg, maar geef ze de ruimte om dingen zelf te regelen (en ja, dan gaat er wel eens iets fout, maar ook daar leren ze van).

Tip 9: Maak gebruik van media

“Zitten ze weer de hele dag achter de tablet”. Het is een veelgehoorde klacht, maar met die tablet zelf is niet zoveel mis. Het is vaak de manier waarop je iets gebruikt. Kinderen kunnen op YouTube superinteressante video’s kijken waar ze veel van leren. Ook het spelen van spelletjes kan erg leerzaam zijn. Het reactievermogen, oplossingsgerichtheid en ruimtelijk inzicht kunnen hierdoor versterkt worden. Wat de kunst is, is om als ouder de verbinding met je kind te houden. Wat doet het? Wat kijkt het? Weet je dat? Beter nog, je kunt hier zelf invloed op uitoefenen. Kijk samen een video en praat erover of installeer een app of spel die aansluit op de interesse van je kind. 

Tip 10: Zorg voor uitdagende materialen

Net als op school heb je materialen nodig en dat hoeft niet altijd veel te kosten. Heel veel is er al. Een bijzettafeltje kan een prachtige thematafel worden en een vensterbank een kwekerij. Kinderen kunnen vaak ook heel gefascineerd zijn door alledaagse voorwerpen als een stopwatch, vergrootglas of zandloper. Ook met kosteloos materiaal als karton en plastic doppen kun je leuke dingen maken. Als je door de blogs op Credu.nl bladert dan vindt je heel veel tips met eenvoudige materialen waar je inspiratie uit op kunt doen. 

Tot slot: We hopen dat de situatie snel verbetert en wensen je veel geduld en gezondheid! Bij Credu.nl ben je ook als particulier van harte welkom. Je vindt bij ons allerlei klein materiaal voor creatief en educatief gebruik. Hieronder een aantal aanraders.

Spelend leren

Ontdekken en experimenteren

Puzzels en spelletjes

Creatief