Wereldspelmateriaal: It’s a small world

‘Small world play’ of ‘Wereldspelmateriaal’. Wat is het en wat kun je ermee met peuters of kleuters? Voor jonge kinderen is het naspelen van de werkelijkheid superbelangrijk. Ze nemen elementen uit de wereld die ze kennen en maken er door hun enorme fantasie een eigen wereld van. Dat levert nieuwe inzichten en verhalen op. Kinderen praten met elkaar of leren verwoorden wat ze gefantaseerd hebben. Allemaal waardevolle leerervaringen ontstaan doordat kinderen de mogelijkheid krijgen om hun fantasie te koppelen aan dat wat ze al weten.

Wat je hierin als leerkracht of begeleider kunt betekenen? Je kunt materialen aanreiken die een link hebben met de echte wereld en deze vervolgens combineren. Laat vooral de kinderen zelf bedenken wat er nog toegevoegd kan worden en neem de tijd om naar hun verhalen te luisteren. 

Ter inspiratie laten we je 3 ‘werelden’ zien. Bij elke ‘wereld’ zullen we opsommen welke materialen we gebruikt hebben. We hebben deze voorbeelden opgebouwd in de doorzichtige bak voor de lichttafel. Deze handige platte bak kun je namelijk ook voor allerlei andere doeleinden gebruiken. Het belangrijkste: combineer bestaande, natuurlijke, kosteloze en nieuwe materialen en laat de kinderen vooral zelf veel meedenken, toevoegen en aanpassen. 

De Dinowereld

Dino’s spreken sowieso tot de verbeelding. Ze zijn er niet meer en er is veel wat we niet over ze weten. In wat voor tijd en wereld leefden ze eigenlijk? Veel jonge kinderen hebben belangstelling voor ‘ver weg’ en ‘lang geleden’ en ‘onbekend’. Ook al kunnen ze het nog niet exact plaatsen, ze laten hun fantasie los op de paar gegevens die ze wel hebben en maken er hun eigen wereld van. Een wereld die soms ook gewoon weer raakt aan hun eigen belevingswereld. 
 
Voor deze ‘wereld’ gebruikten we een pot met Dino’s, en de miniatuurgrot (waar je van ales in kunt verbergen). De grote houtschijf vind je hier en de blokken komen uit de serie Stekkels, in dit geval de basisset. Op de bodem is gekleurd rood zand gestrooid, met kleine steentjes
 
 

De Waterwereld

Ook rondom de thema’s Zomer, Zee, Stand en Water kun je allerlei werelden bouwen. Een onderwaterwereld, een aquarium of een strand. Je hoeft hierbij niet eens altijd water te gebruiken. Transparante steentjes, blauwe blokjes of een vel turquoise papier worden in de fantasie van kinderen zonder problemen de zee, een rivier of een zwembad.
 
Voor de Onderwaterwereld gebruikten we de kleurrijke zeedieren, die je ook heel leuk kunt gebruiken om te sorteren of reeksen te maken. De zeehondjes liggen lekker te zonnen op een paar grote platte ‘stenen’. Dit zijn de Kies schijven, uit de serie Stekkels. Het ‘water’ maakten we met glazen steentjes en waterparels

Het maanlandschap

Als derde idee laten we je het maanlandschap zien. Met eenvoudige middelen kun je een mooie sfeer creëeren. Ook hierbij gebruikten we de kleine kiezelsteentjes, glazen stenen en waterparels, maar door een andere kleur zand (mokka) te gebruiken lijkt het heel anders. 
 
De raket op de afbeelding is hier te vinden en de poppetjes zijn sorteerpoppetjes, die met een klein stukje aluminiumfolie prima als astronaut inzetbaar zijn. 
 
We hopen je weer op ideeën gebracht te hebben. Wil je jouw idee met ons delen? We zijn benieuwd. Je kunt dit doen via Facebook, Instagram of info@credu.nl. 

Producten uit dit blog

Deel winkelmand
Deze website bewaart enkele cookies om u een betere gebruikerservaring te bieden