Op de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit in Vleuten liet Jeroen Schipper aan ons zien op welk manier hij muziek in de Regenboog stenen ziet. Een leuk idee om op een heel andere manier naar materiaal te kijken. We delen het graag met je.
De Regenboog stenen zijn eigenlijk bedoeld om te balanceren, vormen mee te leggen (evt. aan de hand van voorbeeldkaarten) of om gewoon lekker mee te bouwen en te spelen. Maar Jeroen kijkt daar anders tegenaan: Hij gebruikt de regenboogstenen om muziek te maken.
De set bestaat uit kunststof stenen met van elke kleur een aantal verschillende formaten. De verschillende formaten kun je gebruiken om te oefenen met hard en zacht spelen op een instrument. Hoe kleiner de steen, hoe zachter het geluid.
Op deze manier worden de stenen aanwijzingen voor de te spelen muziek, waarbij je voor verschillende instrumenten een verschillende kleur kunt gebruiken. Hetzelfde kun je doen met bewegingen (bijvoorbeeld: rood=handen klappen, blauw=springen…). Nog een tip van Jeroen: Gebruik Boomwhackers in de bijpassende kleuren!
Extra moeilijk (en leuk!) kun je het maken door de Regenboog stenen echt als een ‘partituur’ te presenteren. Van links naar rechts spelen de instrumenten tegelijk. Begin met twee instrumenten (kleuren) en breid langzaam uit.
Over de Regenboog stenen
Stimuleer de fijne motoriek, het creatief denken en vaardigheden op het gebied van tellen en sorteren met de Regenboog stenen. Met 36 gekleurde stenen in 6 maten en in 6 kleuren kunnen kinderen allerlei opdrachten doen. Aan de hand van opdrachtkaarten kunnen ze figuren namaken. Ook kun je opdrachtjes doen met stapelen, wegen en sorteren op grootte. De stenen liggen fijn in de hand en laten zich door de platte vormen goed stapelen.
De set bevat 36 stenen en 20 opdrachtkaarten (dubbel gedrukt, dus 40 opdrachten) in een handige plastic opbergdoos.
De grootste steen heeft een lengte van 85mm. De ‘stenen’ voelen rubberachtig aan