Sorteerset Buren, want spelen is leren

Spelen is leren. We zeggen het vaak, maar hoe werkt dat in de praktijk? Aan de hand van de Sorteerset Buren geven we een korte uitleg. Als je nieuw materiaal bij een kleuter introduceert kun je 2 reacties krijgen. Sommige kinderen beginnen direct met spelen, maar anderen zijn afwachtend. Ze verwachten eerst een instructie. “Juf, meester, papa of mama, wat moet ik doen?” De reden kan zijn dat het in in het karakter van het kind zit om eerst af te wachten. Het kan ook zo zijn dat we als opvoeders kinderen afwachtend maken. Dit doen we door voortdurend eerst instructie te geven als we nieuw materiaal aanbieden. Kinderen gaan er dan op den duur vanuit dat ze eerst iets uitgelegd moeten krijgen, voordat ze kunnen beginnen.

Dat laatste kan belemmerend zijn voor het spel en daarmee ook voor het leren. Kinderen gaan dan afwachten tot ze weten wat de bedoeling is en gaan daarna proberen om aan de eis te voldoen. Bij spelend leren werkt het precies andersom. Kinderen gaan eerst zelf ontdekken en spelen en vanuit dat spel kun je vragen stellen, opdrachtjes aanreiken of tips geven om het spel te verrijken.

Als je de Sorteerset Buren als materiaal inzet kun je heel verschillende reacties krijgen, door juist GEEN instructie te geven. Het ene kind zal beginnen met alles op een rijtje te leggen en keurig te sorteren. Het andere kind vind het hondje prachtig en gaat ermee spelen, waarbij het huisje opeens een hondenhok is geworden. Weer een ander bedenkt namen voor de poppetjes of misschien is er zelfs wel een kind dat een toren probeert te stapelen van de huisjes.

Wat het kind gaat doen zegt iets over de manier waarop het leert. Als leerkracht, begeleider of ouder is het de kunst om daar goed op te letten en er op te reageren. Je kunt vragen stellen, andere materialen toevoegen, opdrachtjes geven of in eerste instantie alleen maar observeren. Juist door het kind hierin de ruimte te geven kunnen er allerlei onverwachte activiteiten ontstaan. 

Een voorbeeld: Stel dat het kind de huisjes allemaal keurig op een rijtje zet, dan kun je de huizen samen huisnummers geven. Maar zijn huisnummers altijd op volgorde? Nee, en zo kom je op even en oneven nummering. En wie woont er in het huis? Misschien worden er wel namen bedacht voor de poppetjes, worden er wegen van papier geknipt en wordt er een wereld omheen gebouwd met andere materialen.

Sorteerset Buren

De Sorteerset Buren bestaat 6 gekleurde huizen met 36 poppetjes. (vader, moeder, kinderen en hond). De huisjes kunnen gebruikt worden voor spel, sorteren op kleur, tellen, of het praten over gezinssamenstelling.

De hoogte van de huisjes is ongeveer 6 cm. De huisjes kunnen ook gebruikt te worden om de poppetjes na het spelen in te bewaren.

 

Meer van Learning Resources

De Sorteerset Buren is een product van Learning Resources. In het assortment van Credu vind je meer leerzame producten van dit educatieve merk:

Meer van Learning Resources